2021-11-10 08:53:18• hírek • közlemény / Szatmar.ro

Majdnem minden önkormányzat pályázott az Anghel Saligny-program keretében rendelkezésre álló forrásokra

Drónfelvétel Szatmárnémetiről. Fotó: Habarics Zsolt
Drónfelvétel Szatmárnémetiről. Fotó: Habarics Zsolt

A helyi közösségeknek fontos a fejlesztési minisztérium által finanszírozott víz-, szennyvíz- és úthálózat-korszerűsítés, ezt bizonyítja, hogy az önkormányzatok 97,5%-a pályázatot iktatott a szaktárcánál – jelentette be Cseke Attila fejlesztési miniszter a hétfő éjfélkor záruló jelentkezési határidő lejártával.

A 3228 önkormányzatból csupán 81 nem iktatott kérést, részletezte az RMDSZ-es szaktárcavezető. Cseke Attila hangsúlyozta: „Minden településen legalább egy beruházás indulhat, hiszen minden önkormányzatnak biztosítunk egy minimális, garantált összeget, amennyiben az egyszerű pályázati iratcsomó teljes. Ezáltal az ország kiegyensúlyozott fejlesztését segítjük elő, és egy korrekt, a polgármester politikai színezetétől független pályázást biztosítunk.”


137,59 milliárd lejre iktatott 3147 önkormányzat finanszírozási kérést, összesen 7545 beruházásra. A szaktárcavezető elmondta: az Anghel Saligny-program összköltségvetése 50 milliárd lej, a szinte háromszoros túljelentkezés is azt mutatja, nagy szükség van ezekre a beruházásokra. „A csapvíz nem luxus, a járható út nem luxus. Szükség van ezekre a beruházásokra, és örömmel töltött el, amikor láttam, hogy sok önkormányzat összefogott és a tíz százalékos többletfinanszírozás érdekében közösségi fejlesztési társulásokként pályáztak” – nyilatkozta Cseke Attila.


Szatmárnémeti is pályázott


Ahogyan arról korábban beszámoltunk, a Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatal is pályázott a program keretében, a benyújtott projektek összértéke meghaladja a 60 millió lejt. „Mindig is fontos volt számunkra, hogy éljünk azokkal a lehetőségekkel, amelyek által finanszírozást tudtunk szerezni projektjeinkhez, legyen szó európai vagy hazai forrásokról. Ugyan az Anghel Salignyi-program csak nemrég indult el, nekünk már elkészült dokumentációink vannak, amelyek alkalmasak arra, hogy finanszírozást kapjanak. 2017-ben a Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatal volt az, amely a Helyi Fejlesztések Országos Programjából (PNDL) a legnagyobb támogatást kapta, akkor 85 millió lejt sikerült lehívnunk a Strand utcáról induló harmadik Szamos-híd építésére. Ezúttal pedig 61 millió lej értékű pályázatot nyújtunk be” – nyilatkozta Kereskényi Gábor, a város polgármestere.


A projektek között szerepel többek között a szatmárnémeti utcák korszerűsítése, valamint az ivóvíz- és szennyvízhálózat modernizálását célzó beruházások is. Az elöljáró elmondta, a megpályázott fejlesztések mind olyan tervek, melyeket a helyi közigazgatás az elmúlt 3 évtizedben különböző indokokra hivatkozva elhanyagolt. „Ide sorolnám a Mátészalkai (Magnoliei), a Mező (Odobescu), a Grădinarilor és a Pinului utcák felújítását, és a Haiducilor, az Iris, a Mahatma Gandi és a Mária utcák korszerűsítését. Ugyanakkor a Pirosberekben, a 16-os „mikróban” és a régi központban modernizáljuk és bővítjük az ivóvíz- és szennyvízhálózatot. Szintén rendkívül fontos beruházás a Károlyi út és Cloşca sugárút találkozásánál lévő, valamint a Soarelui negyedbeli vasúti átjáró alatti csatornagyűjtő felújítása, amely egy komoly problémát megold majd ezen a városrészen" – magyarázta a polgármester.


A megye több mint félmilliárd lejből fejlesztene


A Szatmár Megyei Tanács az említett program keretében mintegy 574 828 291 lej értékű infrastrukturális fejlesztésre pályázik, mely által 123 kilométernyi megyei utat és több hidat is korszerűsítenének a megyében. Erről részletesebben ide kattintva olvashatnak.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: